Μακροχρόνιο σύνδρομο Covid-19

  • 13/02/2022

Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί μερικές φορές να επιμείνουν για μήνες. Ο ιός μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

θρόμβος αίματος, covid 19

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι – ακόμη και εκείνοι που είχαν ήπιες εκδοχές της νόσου – συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την αρχική τους ανάκαμψη.

Αυτοί οι άνθρωποι μερικές φορές περιγράφουν τους εαυτούς τους ως “μακροχρόνιους φορείς του ιού” και οι καταστάσεις έχουν ονομαστεί σύνδρομο μετά την COVID-19 ή “μακροχρόνιο COVID-19″. Αυτά τα ζητήματα υγείας μερικές φορές ονομάζονται καταστάσεις μετά τον COVID-19. Γενικά θεωρούνται ως επιπτώσεις του COVID-19 που επιμένουν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά τη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με πολλές σοβαρές ιατρικές παθήσεις είναι οι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα COVID-19, αλλά ακόμη και νεαρά, κατά τα άλλα υγιή άτομα μπορεί να αισθάνονται αδιαθεσία για εβδομάδες έως μήνες μετά τη μόλυνση. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα που παραμένουν με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν:

Κούραση

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Βήχας

Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος στο στήθος

Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου

Μυϊκός πόνος ή πονοκέφαλος

Γρήγορος ή δυνατός καρδιακός παλμός

Απώλεια όσφρησης ή γεύσης

Κατάθλιψη ή άγχος

Πυρετός

Ζάλη όταν στέκεσαι όρθιος

Επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες

Βλάβη οργάνων που προκαλείται από τον COVID-19

Αν και η COVID-19 θεωρείται ως ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί επίσης να βλάψει πολλά άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου. Η βλάβη οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία που παραμένουν μετά την ασθένεια COVID-19. Σε μερικούς ανθρώπους, οι μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές επιπλοκές, χρόνια νεφρική δυσλειτουργία, εγκεφαλικό επεισόδιο και σύνδρομο Guillain-Barre – μια κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση.

Μερικοί ενήλικες και παιδιά εμφανίζουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο αφού έχουν περάσει από COVID-19. Σε αυτή την κατάσταση, ορισμένα όργανα και ιστοί φλεγμαίνουν σοβαρά.

Θρόμβοι αίματος και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων

Το COVID-19 μπορεί να κάνει τα κύτταρα του αίματος πιο πιθανό να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν θρόμβους. Ενώ οι μεγάλοι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, μεγάλο μέρος της καρδιακής βλάβης που προκαλείται από τον COVID-19 πιστεύεται ότι προέρχεται από πολύ μικρούς θρόμβους που εμποδίζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον καρδιακό μυ.

αιμοπετάλια, κορονοϊός

Άλλα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από θρόμβους αίματος περιλαμβάνουν τους πνεύμονες, τα πόδια, το συκώτι και τα νεφρά. Ο COVID-19 μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει διαρροή τους, γεγονός που συμβάλλει σε δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα με το ήπαρ και τα νεφρά.

Προβλήματα με τη διάθεση και την κούραση

Τα άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 συχνά πρέπει να νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, με μηχανική βοήθεια, όπως αναπνευστήρες για να αναπνέουν. Η απλή επιβίωση αυτής της εμπειρίας μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο πιθανό να αναπτύξει αργότερα σύνδρομο μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθούν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από τον νέο ιό COVID-19, οι επιστήμονες εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που παρατηρούνται σε σχετικούς ιούς, όπως ο ιός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το SARS έχουν αναπτύξει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια σύνθετη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που επιδεινώνεται με τη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για άτομα που είχαν COVID-19.

Πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 είναι ακόμα άγνωστες

Πολλά είναι ακόμα άγνωστα σχετικά με το πώς θα επηρεάσει το COVID-19 τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να παρακολουθούν στενά τα άτομα που είχαν COVID-19 για να δουν πώς λειτουργούν τα όργανά τους μετά την ανάρρωση.

Πολλά μεγάλα ιατρικά κέντρα ανοίγουν εξειδικευμένες κλινικές για να παρέχουν φροντίδα σε άτομα που έχουν επίμονα συμπτώματα ή σχετικές ασθένειες μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID-19. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν COVID-19 αναρρώνουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα από τον COVID-19 καθιστούν ακόμη πιο σημαντική τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 ακολουθώντας προφυλάξεις. Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση, την αποφυγή του πλήθους, τη λήψη εμβολίου όταν είναι διαθέσιμο και τη διατήρηση των χεριών καθαρών.