Τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID;

  • 19/02/2022

Καθώς περισσότεροι από εμάς δικαιούμαστε να λάβουμε εμβόλιο κατά του COVID-19 και ελπίζουμε να βάλουμε ένα τέλος στην πανδημία, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να φάτε ή να πίνετε κάτι ιδιαίτερο όταν έρθει το ραντεβού σας. Οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου για τον COVID είναι αρκετά γνωστές. Ένας πόνος στο χέρι, αίσθημα κακουχίας ή ρίγη, σύμφωνα με το CDC. Αλλά τι ρόλο παίζει το φαγητό, αν υπάρχει; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να φάτε πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα ή να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε;

Επιλέξτε αντιφλεγμονώδεις τροφές

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να υποστηρίξει ότι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα ή συμπληρώματα όπως η βιταμίνη C θα κάνουν το εμβόλιο για τον COVID πιο αποτελεσματικό. Αλλά γενικά, η κατανάλωση τροφών υψηλής θρεπτικής αξίας και η λήψη βιταμίνης C βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Δεν υπάρχουν σκληρές αποδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά της COVID να λειτουργήσει καλύτερα. Όλα τα εμβόλια για τον COVID έχουν δοκιμαστεί σε άτομα που ακολουθούσαν τη συνήθη δίαιτά τους, επομένως γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά χωρίς κάποιο ειδικό διατροφικό σκεύασμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τυχόν συμπληρώματα ή προϊόντα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την ανταπόκριση στο εμβόλιο.

Ωστόσο, η κατανάλωση κυρίως ολόκληρων τροφών όπως φρούτα και λαχανικά και λιγότερες επεξεργασμένες τροφές θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα γενικά λόγω της λιγότερης φλεγμονής στο σώμα. Μια υγιεινή διατροφή που διατηρείται μακροπρόθεσμα μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική ανταπόκριση και να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε καλύτερα τις λοιμώξεις και ίσως να ενισχύσουμε την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, αλλά είναι αμφίβολο ότι η διαφορετική διατροφή το πρωί του εμβολίου θα έχει καμία απολύτως επίδραση στην ανταπόκριση του εμβολίου.

Επιλέξτε  μη (ή ελάχιστα ) επεξεργασμένα τρόφιμα και μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όλο το χρόνο, όχι μόνο όταν κάνετε το εμβόλιο. Τα φυτικά έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο και άλλα που εμφανίζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως το γρήγορο φαγητό) και τις σακούλες και τα κουτιά σνακ είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη και πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα, εστιάστε σε ολόκληρα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά. Φαγητά με αντιφλεγμονώδη δράση, είναι το καθημερινό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αμύγδαλα και καρύδια, ψάρια, φρούτα και λαχανικά.

Δεν θα βλάψει να τρώτε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μετά τη λήψη του εμβολίου, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να πασπαλιστεί στο φαγητό ή να καταναλωθεί στο τσάι. Τα ψάρια είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο γαύρος και η ρέγγα έχουν τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3.

Αυτά τα τρόφιμα καλό είναι να τα ενσωματώνετε στη διατροφή σας όλη την ώρα. Δεδομένου ότι μπορεί να μην έχετε διάθεση να φτιάξετε ένα σωστό δείπνο μετά το εμβόλιο σας, δεν πειράζει να φτιάξετε λίγη σούπα με νουντλς κοτόπουλου ή να έχετε κάτι άλλο στο χέρι που είναι εύκολο και ανακουφιστικό. Ίσως είναι ωραίο να έχετε στη διάθεσή σας ένα από αυτά τα έτοιμα γεύματα κατάψυξης.

Μην πηγαίνετε με άδειο στομάχι

Δεν χρειάζεται να νηστεύετε το βράδυ πριν από το εμβόλιο για τον COVID, όπως θα μπορούσατε για άλλες διαδικασίες. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να ζαλιστείτε και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να λιποθυμήσετε εάν είστε κάποιος που αισθάνεται ανησυχία γύρω από τις βελόνες. Καλύτερα θα ήταν να φάτε κάτι που φτιάχνεται στο σπίτι και με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, όπως το γιαούρτι και τα φρούτα, τα αυγά και τα φρούτα ή μια υγιεινή μπάρα που είναι όλα καλές επιλογές.

Μετά το εμβόλιο, μπορεί να έχετε παρενέργειες όπως πόνο στο χέρι, χαμηλό πυρετό ή πόνο στο σώμα. Αυτά σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί, λένε οι ειδικοί. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα παυσίπονα που μπορείτε να πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Πίνετε πολλά υγρά

Οι γιατροί συμφωνούν ότι το να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όχι μόνο όλα στο σώμα λειτουργούν καλύτερα με  καλή ενυδάτωση, αλλά μερικοί με βελονοφοβία και ιστορικό λιποθυμίας θα τα πάνε πολύ καλύτερα αν εμφανιστούν ενυδατωμένοι.

Πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου, συνιστάται  να πίνετε πολλά υγρά, πρέπει επίσης να καταναλώνετε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και σούπες με βάση το ζωμό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το CDC συνιστά επίσης να πίνετε υγρά μετά τον εμβολιασμό σας, εάν αισθάνεστε ενόχληση από πυρετό.

Τι γίνεται με το αλκοόλ;

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα κάνει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 λιγότερο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν είναι ασφαλή για άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ.

μπουκάλια με αλκοόλ

Ωστόσο, το CDC και οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγετε το αλκοόλ την ημέρα πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου, επειδή το αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να σας αφυδατώσει.

Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ σας προκαλεί σχετική αφυδάτωση και αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τους πόνους του σώματος που εμφανίζονται μετά το δεύτερο εμβόλιο των εμβολίων mRNA. Ακριβώς όπως το να πίνετε ποτό όταν έχετε γρίπη θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα πιο άσχημα. Καλό είναι να σταματήσετε ή να αφήσετε λίγο το αλκοόλ για μια μέρα περίπου μετά τη λήψη του εμβολίου.

Επίσης η χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πνευμονίας, που μερικές φορές συνδέονται με το COVID-19. Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και δυσκολεύοντας το να γίνετε καλύτερα αν είστε άρρωστοι.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε καλά

Κοιμηθείτε καλά το βράδυ πριν από το εμβόλιο. Εκτός από τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ο επαρκής ύπνος το βράδυ πριν από τον εμβολιασμό είναι κρίσιμος και πιθανώς πιο σημαντικός από οτιδήποτε καταναλώνετε εκείνο το πρωί. Ένας κακός βραδινός ύπνος μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού έως και 70%. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τον ύπνο για να ξαναχτίσει την άμυνά του και η χρόνια στέρηση ύπνου στην πραγματικότητα καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το άγχος καταστέλλει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε όσο μπορείτε να το ελέγξετε, κρατήστε τα επίπεδα του στρες χαμηλά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν κοιμηθήκατε καλά, αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε.

Πρέπει να ασκηθείτε;

Η ξεκούραση είναι υψίστης σημασίας, ειδικά εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά τον εμβολιασμό. Αλλά αν είστε έτοιμοι για αυτό, κάντε κάποια μορφή άσκησης. Δεν είναι όλοι έτοιμοι για μια σκληρή προπόνηση, αλλά ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα ενεργοποιεί την κυκλοφορία σας, κάτι που είναι καλό για την ενίσχυση της άμυνας της υγείας σας.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας αντιφλεγμονωδών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και σπόροι είναι πάντα καλή ιδέα, αλλά δεν είναι πιθανό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον COVID ή να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματά σας στη συνέχεια. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να κοιμάστε καλά το βράδυ πριν από το εμβόλιο σας, να αποφύγετε το αλκοόλ την προηγούμενη και την ημέρα του εμβολίου και να παραμείνετε ενυδατωμένοι.