Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID-19;

παιδί μετά εμβολιασμό
  • 27/02/2022

Τώρα που εγκρίθηκε το εμβόλιο  COVID-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, οι γονείς  πιθανότατα αναρωτιούνται πώς μπορούν να προστατεύσουν το παιδί τους από τα συμπτώματα μετά το εμβόλιο που βίωσαν οι ίδιοι για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά μικρές εκδοχές μας και λαμβάνουν το ίδιο εμβόλιο, μόνο σε μικρότερη δόση (10 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 30 μικρογραμμάρια για ενήλικες), μπορεί να εμφανίσουν παρόμοιες παρενέργειες. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 είχαν παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που βιώνουν άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Αξίζει πολύ να αναφερθεί ότι  αυτές οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ πιο ήπιες από τον πόνο που βιώνουν τα εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν νοσηλευτεί με COVID-19 φέτος, σύμφωνα με τα δεδομένα του FDA. Σε σύγκριση με  τα παιδιά  12 έως 18 που έχουν λάβει το εμβόλιο τους για τον COVID-19, πολύ λιγότερα παιδιά 5 έως 11 είχαν πυρετό ή πονοκέφαλο μετά το εμβόλιο. Το γεγονός ότι  94 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν πεθάνει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19 μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16ης Οκτωβρίου 2021, δημιουργεί επείγουσα ανάγκη στον στόχο του εμβολιασμού μικρότερων παιδιών.

Τι πρέπει να τρώνε και να πίνουν τα παιδιά πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID-19

Πριν από το εμβόλιο

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα κάνουν το εμβόλιο να λειτουργήσει καλύτερα. Γι’ αυτό ταΐστε τα όπως θα κάνατε συνήθως πριν από το ραντεβού τους για εμβόλιο. (Ας ελπίσουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες!)

Το τι πίνουν τα παιδιά πριν από το εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, οι παιδίατροι συμφωνούν ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική κάθε μέρα, αλλά να προσέχετε ιδιαίτερα τη σωστή ενυδάτωση την ημέρα του εμβολιασμού.

Πέρα από την καταπολέμηση της κόπωσης και των μυϊκών πόνων, δύο πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού, η μετάβαση στο ραντεβού με το εμβόλιο με καλή ενυδάτωση μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν  λιποθυμία, στη θέα της  βελόνας. Αυτά τα επεισόδια είναι λιγότερο συχνά σε μικρότερα παιδιά παρά σε εφήβους γενικά, αλλά σίγουρα η ενυδάτωση είναι πάντα καλή ιδέα.

Ως γενικός κανόνας, δεν συνιστάται η χορήγηση ακεταμινοφαίνης (Panadol) ή ιβουπροφαίνης (Brufen) πριν από τον εμβολιασμό για πιθανή πρόληψη των συμπτωμάτων. Περιμένετε και δείτε αν είναι απαραίτητο μετά το εμβόλιο.

Μετά το εμβόλιο

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα κάνουν το εμβόλιο να λειτουργεί καλύτερα, ωστόσο, μπορεί να είναι καλό να ταΐζουμε τα παιδιά με τροφές που βρίσκουν ευχάριστες εάν δεν αισθάνονται καλά. Γενικά, γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει ισχυρό όταν τα παιδιά τρώνε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό. Λάβετε, λοιπόν, σούπες (όπως η κοτόσουπα) και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (όπως πράσινα λαχανικά) και φαγητά που παρασκευάζονται με κουρκουμά, ο οποίος είναι πολύ γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του..

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, επιτρέπεται να δίνετε στο παιδί σας ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη μετά τον εμβολιασμό για τη θεραπεία οποιουδήποτε πυρετού, πονοκεφάλου, πόνου ή άλλων συμπτωμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί σας δεν έχει ιατρικές παθήσεις για τις οποίες αυτά τα φάρμακα θα είχαν αντένδειξη. Είναι πάντα καλύτερο να τα ελέγχετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας, ώστε να ξέρετε πόσο είναι ασφαλές να τα δώσετε στο παιδί σας. Η δοσολογία με βάση το βάρος ή την ηλικία είναι σημαντική.

Συμπέρασμα

Αν και ο COVID-19 προκαλεί συχνότερα ήπια μόλυνση σε μικρά παιδιά, ήταν η όγδοη πιο συχνή αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών το προηγούμενο έτος.

Το εμβόλιο για τον COVID είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά. Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο εργαλείο μας για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον COVID-19 και ο εμβολιασμός των παιδιών θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα. Το εμβόλιο Pfizer είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό κατά της συμπωματικής νόσου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.