Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς σας (ενδοκάρδιο).

Η ενδοκαρδίτιδα προκαλείται συνήθως από λοίμωξη. Βακτήρια, μύκητες ή άλλα μικρόβια από άλλο μέρος του σώματός σας, όπως το στόμα σας, εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και προσκολλώνται σε κατεστραμμένες περιοχές στην καρδιά σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει τις βαλβίδες της καρδιάς σας. Οι θεραπείες για την ενδοκαρδίτιδα περιλαμβάνουν φάρμακα και, μερικές φορές, χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας έχουν συνήθως κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες, τεχνητές καρδιακές βαλβίδες ή άλλα καρδιακά ελαττώματα.

 

Συμπτώματα

Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί αργά ή ξαφνικά, ανάλογα με τα μικρόβια που προκαλούν τη μόλυνση και αν έχετε κάποιο υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα. Τα σημεία και τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

 

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

 

Πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες

Πόνος στο στήθος όταν αναπνέετε

Κούραση

Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός και ρίγη

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Δυσκολία στην αναπνοή

Πρήξιμο στα πόδια ή την κοιλιά σας

Ένα νέο ή αλλαγμένο καρδιακό φύσημα, το οποίο είναι ο καρδιακός ήχος που προκαλείται από το αίμα που τρέχει στην καρδιά σας

Λιγότερο κοινά σημεία και συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αίμα στα ούρα σας, το οποίο μπορεί να μπορείτε να δείτε ή που ο γιατρός σας μπορεί να δει όταν βλέπει τα ούρα σας στο μικροσκόπιο

Ευαισθησία στον σπλήνα σας, που είναι ένα όργανο που καταπολεμά τις λοιμώξεις και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αριστερό σας θωρακικό κλωβό

Κόκκινες κηλίδες στα πέλματα των ποδιών ή στις παλάμες των χεριών σας (βλάβες Janeway)

Κόκκινες, επώδυνες κηλίδες κάτω από το δέρμα των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών σας (κόμβοι Osler)

Μικροσκοπικές μοβ ή κόκκινες κηλίδες, που ονομάζονται πετέχειες  στο δέρμα, στο ασπράδι των ματιών σας ή μέσα στο στόμα σας

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό — ειδικά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για αυτή τη σοβαρή λοίμωξη, όπως καρδιακό ελάττωμα ή ιστορικό ενδοκαρδίτιδας. Αν και λιγότερο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα, δεν θα το ξέρετε με βεβαιότητα μέχρι να αξιολογηθείτε από τον γιατρό σας.

 

Εάν έχετε διαγνωστεί με ενδοκαρδίτιδα, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι η μόλυνση σας επιδεινώνεται, όπως:

 

Κρυάδες

Πυρετός

Πονοκέφαλοι

Πόνος στις αρθρώσεις

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν λαμβάνετε θεραπεία με αντιβιοτικά για ενδοκαρδίτιδα, ενημερώστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε διάρροια, εξάνθημα, κνησμό ή πόνο στις αρθρώσεις. Αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε μια αντίδραση στο αντιβιοτικό που σας συνταγογραφήσανε.

 

 

Αιτίες

Η ενδοκαρδίτιδα εμφανίζεται όταν μικρόβια, συνήθως βακτήρια, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας, ταξιδεύουν στην καρδιά σας και προσκολλώνται σε μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες ή κατεστραμμένο καρδιακό ιστό. Μύκητες ή άλλα μικρόβια μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα.

Συνήθως, το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφει τυχόν επιβλαβή βακτήρια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ωστόσο, τα βακτήρια που ζουν στο στόμα, το λαιμό ή άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το δέρμα ή το έντερό σας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

 

Βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια που προκαλούν ενδοκαρδίτιδα μπορεί να εισέλθουν στο αίμα σας στις εξής περιπτώσεις:

Ακατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και το νήμα βοηθά στην πρόληψη της νόσου των ούλων. Εάν δεν φροντίζετε καλά τα δόντια και τα ούλα σας, το βούρτσισμα θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στα ανθυγιεινά ούλα, δίνοντας στα βακτήρια την ευκαιρία να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ορισμένες οδοντιατρικές εργασίες  που μπορούν να κόψουν τα ούλα σας μπορεί επίσης να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Καθετήρες. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω ενός λεπτού σωλήνα που μερικές φορές χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εγχύσουν ή να αφαιρέσουν υγρό από το σώμα (καθετήρας). Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν ο καθετήρας είναι στη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε καθετήρα εάν χρειάζεστε μακροχρόνια αιμοκάθαρση.

Παράνομη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Οι μολυσμένες βελόνες και σύριγγες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ενδοφλεβίων ναρκωτικών, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη. Συχνά, τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους ναρκωτικών δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές, αχρησιμοποίητες βελόνες ή σύριγγες.

Παράγοντες κινδύνου

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ενδοκαρδίτιδα εάν έχετε ελαττωματικές, πάσχουσες ή κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες. Ωστόσο, η ενδοκαρδίτιδα εμφανίζεται περιστασιακά σε προηγουμένως υγιή άτομα.

 

Έχετε αυξημένο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας εάν έχετε:

 

Μεγαλύτερη ηλικία. Η ενδοκαρδίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τεχνητές βαλβίδες καρδιάς. Τα μικρόβια είναι πιο πιθανό να προσκολληθούν σε μια τεχνητή (προσθετική) καρδιακή βαλβίδα παρά σε μια κανονική καρδιακή βαλβίδα.

Κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ρευματικός πυρετός ή λοιμώξεις μπορεί να βλάψει ή να προκαλέσει ουλή σε μία ή περισσότερες από τις βαλβίδες της καρδιάς σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Εάν γεννηθήκατε με ορισμένους τύπους καρδιακών ελαττωμάτων, όπως μη κανονική καρδιά ή μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες, η καρδιά σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε μόλυνση.

Εμφυτευμένη συσκευή καρδιάς. Τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν σε μια εμφυτευμένη συσκευή, όπως ένας βηματοδότης, προκαλώντας μόλυνση του βλεννογόνου της καρδιάς.

Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας. Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει τον καρδιακό ιστό και τις βαλβίδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής λοίμωξης.

Ιστορικό παράνομης ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Τα άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών με ένεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για την ένεση φαρμάκων μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα.

Κακή οδοντική υγεία. Ένα υγιές στόμα και υγιή ούλα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Εάν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά, τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο στόμα σας και μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω μιας τομής στα ούλα σας.

Μακροχρόνια χρήση καθετήρα. Η τοποθέτηση καθετήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (μόνιμος καθετήρας) αυξάνει τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, ενημερώστε όλους τους γιατρούς σας.

 

Επιπλοκές

Στην ενδοκαρδίτιδα, συστάδες από μικρόβια και κομμάτια κυττάρων σχηματίζουν μια ανώμαλη μάζα στην καρδιά σας. Αυτές οι συστάδες, που ονομάζονται εκβλαστήσεις, μπορούν να ξεκολλήσουν από τη θέση τους και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα κοιλιακά όργανα, τα νεφρά ή τα χέρια και τα πόδια σας.

 

Ως αποτέλεσμα, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως:

 

Καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακό φύσημα, βλάβη της καρδιακής βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια

Εγκεφαλικό

Θύλακες συλλεγμένου πύου (αποστήματα) που αναπτύσσονται στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα όργανα

Θρόμβο αίματος σε πνευμονική αρτηρία (πνευμονική εμβολή)

Βλάβη στα νεφρά

Διευρυμένη σπλήνα

Πρόληψη

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να αποτρέψετε την ενδοκαρδίτιδα:

 

Γνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημάδια ή συμπτώματα, ειδικά πυρετό που δεν θα υποχωρήσει, ανεξήγητη κόπωση, οποιονδήποτε τύπο δερματικής λοίμωξης ή ανοιχτά κοψίματα ή πληγές που δεν επουλώνονται σωστά.

Φροντίστε τα δόντια και τα ούλα σας. Βουρτσίζετε και καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας συχνά με οδοντικό νήμα και κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις. Η καλή στοματική υγιεινή είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της συνολικής υγείας σας.

Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ενδοφλέβια φάρμακα. Οι βρώμικες βελόνες μπορούν να στείλουν βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματός σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας.

Προληπτικά αντιβιοτικά

Ορισμένες οδοντιατρικές και ιατρικές εργασίες μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

 

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, η  Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τη λήψη αντιβιοτικών μία ώρα πριν από οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία.

 

Διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας και χρειάζεστε αντιβιοτικά πριν από την οδοντιατρική εργασία εάν έχετε:

 

Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας

Μια τεχνητή (προσθετική μηχανική) βαλβίδα καρδιάς

Μεταμόσχευση καρδιάς, σε ορισμένες περιπτώσεις

Ορισμένους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών

Χειρουργική επέμβαση  συγγενούς καρδιοπάθειας τους τελευταίους έξι μήνες

Εάν έχετε ενδοκαρδίτιδα ή οποιοδήποτε είδος συγγενούς καρδιοπάθειας, μιλήστε με τον γιατρό και τον οδοντίατρό σας σχετικά με τους κινδύνους σας και εάν χρειάζεστε προληπτικά αντιβιοτικά.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη το ιατρικό ιστορικό σας, τα σημεία και τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας όταν κάνει τη διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας. Η διάγνωση βασίζεται συνήθως σε πολλούς παράγοντες αντί για ένα μόνο θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης ή σύμπτωμα.

 

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

 

Εξέταση καλλιέργειας αίματος. Μια εξέταση καλλιέργειας αίματος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τυχόν μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων καλλιέργειας αίματος βοηθούν τον γιατρό σας να επιλέξει το καταλληλότερο αντιβιοτικό ή συνδυασμό αντιβιοτικών.

Πλήρης εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να πει στον γιατρό σας εάν έχετε πολλά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Μια πλήρης εξέταση αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση χαμηλών επιπέδων υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), η οποία μπορεί να είναι σημάδι ενδοκαρδίτιδας. Άλλες εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να γίνουν για να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καθορίσει τη διάγνωση.

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς σας ενώ χτυπάει. Αυτή η δοκιμή δείχνει πώς οι θάλαμοι και οι βαλβίδες της καρδιάς σας αντλούν αίμα μέσω της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τύπους ηχοκαρδιογραφημάτων για να βοηθήσει στη διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας.

 

Σε ένα διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα, ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στην καρδιά σας από μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί (μορφοτροπέα) που κρατιέται στο στήθος σας παράγουν εικόνες βίντεο της καρδιάς σας σε κίνηση. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας να δει τη δομή της καρδιάς και να την ελέγξει για τυχόν σημάδια βλάβης.

 

Ένα διοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα δίνει στον γιατρό σας μια πιο προσεκτική ματιά στις βαλβίδες της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ένας μικρός μορφοτροπέας που συνδέεται στο άκρο ενός σωλήνα εισάγεται κάτω από το σωλήνα που οδηγεί από το στόμα σας στο στομάχι σας (οισοφάγο). Αυτή η εξέταση παρέχει πολύ πιο λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας από ό,τι είναι δυνατό με ένα διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα.

 

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ένα ΗΚΓ χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του χρόνου και της διάρκειας των καρδιακών παλμών σας. Δεν χρησιμοποιείται ειδικά για τη διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας, αλλά μπορεί να δείξει στον γιατρό σας εάν κάτι επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια ενός ΗΚΓ, αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας συνδέονται στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια σας.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει στον γιατρό σας την κατάσταση των πνευμόνων και της καρδιάς σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η ενδοκαρδίτιδα έχει προκαλέσει οίδημα της καρδιάς ή εάν κάποια μόλυνση έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές σας.

Αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Μπορεί να χρειαστείτε αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, του θώρακα ή άλλων τμημάτων του σώματός σας, εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε αυτές τις περιοχές.

Θεραπευτική αγωγή

Πολλά άτομα με ενδοκαρδίτιδα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αντιβιοτικά. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένες βαλβίδες της καρδιάς και να καθαριστούν τυχόν εναπομείναντα σημάδια της λοίμωξης.

 

Φάρμακα

Ο τύπος του φαρμάκου που λαμβάνετε εξαρτάται από το τι προκαλεί την ενδοκαρδίτιδα.

 

Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιων αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας που προκαλείται από βακτήρια. Εάν λαμβάνετε ενδοφλέβια αντιβιοτικά, θα περάσετε γενικά μια εβδομάδα ή περισσότερο στο νοσοκομείο, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να καθορίσει εάν η θεραπεία αποδίδει. Συνήθως θα παίρνετε αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες για να καθαρίσετε τη μόλυνση.

 

Εάν η ενδοκαρδίτιδα προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ισόβια αντιμυκητιασικά χάπια για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της ενδοκαρδίτιδας.

 

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας για τη θεραπεία επίμονων λοιμώξεων ενδοκαρδίτιδας ή για την αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης βαλβίδας. Μερικές φορές χρειάζεται επίσης χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας που προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη.

 

Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την επισκευή της κατεστραμμένης βαλβίδας σας ή την αντικατάστασή της με μια τεχνητή βαλβίδα από βόειο, χοίρου ή ανθρώπινο καρδιακό ιστό (βαλβίδα βιολογικού ιστού) ή τεχνητά υλικά (προσθετική μηχανική βαλβίδα).

 

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ο πρώτος γιατρός που θα δείτε πιθανότατα θα είναι ο οικογενειακός σας γιατρός ή ένας γιατρός στα επείγοντα. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό ή χειρουργό εκπαιδευμένο στη διάγνωση και τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων (καρδιολόγο ή καρδιοχειρουργό).

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Φροντίστε να σημειώσετε πόσο καιρό είχατε συγκεκριμένα συμπτώματα. Εάν είχατε παρόμοια συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί και παρέλθει στο παρελθόν, φροντίστε να συμπεριλάβετε αυτές τις πληροφορίες.

Κάντε μια λίστα με τις βασικές ιατρικές σας πληροφορίες. Ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει για τυχόν άλλα πρόσφατα προβλήματα υγείας που είχατε και τα ονόματα όλων των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων που παίρνετε.

Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να έρθει μαζί σας στο ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τι λέει ο γιατρός σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γράψετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε πριν φτάσετε στο ραντεβού σας. Για την ενδοκαρδίτιδα, ορισμένες βασικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

 

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι; Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις;

Τι θεραπεία προτείνετε;

Πόσο σύντομα μετά την έναρξη της θεραπείας θα αρχίσω να νιώθω καλύτερα;

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Διατρέχω κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών από αυτήν την πάθηση; Θα επιστρέψει;

Πόσο συχνά θα χρειαστώ παρακολούθηση για αυτήν την πάθηση;

Χρειάζεται να λαμβάνω προληπτικά αντιβιοτικά για ορισμένες ιατρικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις;

Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις, όπως:

 

Ποιά είναι τα συμπτώματά σας;

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας; Εμφανίστηκαν ξαφνικά ή πιο σταδιακά;

Είχατε παρόμοια συμπτώματα στο παρελθόν;

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε;

Είχατε πρόσφατα κάποια μόλυνση;

Είχατε πρόσφατα πυρετό;

Είχατε πρόσφατα ιατρικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις που χρησιμοποίησαν βελόνες ή καθετήρες;

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ενδοφλέβια φάρμακα;

Έχετε χάσει πρόσφατα βάρος χωρίς να προσπαθήσετε;

Έχετε διαγνωστεί με άλλες ιατρικές παθήσεις, ειδικά καρδιακά φυσήματα;

Έχει κάποιος από τους συγγενείς πρώτου βαθμού σας —όπως γονείς, αδέρφια ή παιδιά— ιστορικό καρδιακής νόσου;

Opening Hours